BOŞANMA DAVALARI HAKKINDA MERAK EDİLEN SORULAR

img

BOŞANMA DAVALARI HAKKINDA MERAK EDİLEN SORULAR

Şımarık Dergisinde paylaşmış olduğum boşanma davaları hakkında merak edilen sorularla ilgili makalemiz.

BOŞANMA DAVALARINDA TELEFON KAYDININ DELİL NİTELİĞİ NEDİR?

​​Boşanmalarda telefon kayıtları geçerli midir? Sorusu sıklıkla sorulmaktadır.

Boşanma davalarında, ses kaydı, video yada mesaj kayıtları, ekran görüntüleri gibi belgeler bazı özel durumlar ve yasal şartlar dahilinde delil olarak gösterilebilmekte veya talep edilebilmektedir.

​Boşanma davaları içinde geçerli olan bu yasal şartlar kişi hak ve özgürlüklerine riayet edildiği sürece kabul görülmektedir.

Boşanma davalarında karşı tarafın bilgi ve rızası olmadan elde edilen ses kaydı, ekran görüntüsü, sms  ve videoların kullanılması bazı istisnai durumlar hariç yasalarımızca yasaklanmıştır.

Ayrıca sıklıkla karşılaştığımız sorulardan bir diğeri de ,mekanlarda dinleme cihazı yardımıyla elde edilen kayıtların da mahkemelerde delil niteliğinin olup olmadığıdır. Mekanlarda dinleme cihazı yardımıyla elde edilen kayıtların da mahkemelerde delil niteliği yoktur ve mahkemelerce hukuka aykırı delil olarak kabul edilir.

​Taraflardan herhangi birinin diğer tarafın rızası olmadan telefon konuşması sırasında kaydettiği  ses veya video kayıtları da delil olarak kullanılamaz.

​Ancak bazı bilgilerin mahkemelerce talep edilebileceği bilinmektedir.

Ses ve görüntü kayıtları ne zaman geçerli olur?

​Adli yargı sürecinde taraflardan herhangi birinin bilgisi dahilinde olmadan ve rızası alınmadan kaydedilen verilerin, bazı istisnai durumlarda kullanılabileceği kabul edilmektedir. Buna göre elde edilen kayıtların delil olarak kullanılması için geçerli şartlar;

■ Taraflardan birinin kanıt elde etme imkanını bir daha elde edemeyeceği, aksi halde ilgili makam ve mevkilere iletme şansının bulunmadığı, tasarlanmamış şekilde oluşan ve gelişen bir durumda bulunulması,

■ Şahsının ya da aile fertlerinin lekelenmesi, zan altında bırakılması gibi onur kırıcı, haksızlık içeren bir girişime engel olmak için veya kaybolma riski altında bulunan delillerin korunması için yetkili mercilere ulaştırarak korumak amacıyla yapılmış olması şartlarına bağlıdır.

Yargıtay : Eşlerin evlilik birliği süresince birbirlerine sadık olmakla yükümlü olduklarını ve eşinin sadakatinden şüphe duyan eşin, ses kayıt cihazı yerleştirerek eşinin konuşmalarını kaydetmesi sonucu elde ettiği delilleri hukuka uygun olarak kabul etmiştir.

Ancak bu haller içerisinde elde edilen kayıtlar boşanma davalarında delil olarak kullanılmaktadır. Aksi durumlarda ilgili yargı mercii kayıtları delil olarak görmemektedir.

Mahkeme hangi belgeleri delil olarak istemektedir?

Tarafların rızası dahilinde elde edilmiş olması ya da içeriğinin gizliliği şartıyla Boşanmada telefon kayıtları istenebilir mi? Hangi belgeler istenebilir?  En çok sorulan sorulardır.

​Geçmişe yönelik telefon kayıtlarından ses, görüntü, video, mesaj hangisi olursa olsun talep edilebilmesi yasal şartlar altında mümkün değildir. Ancak, aile mahkemeleri bazen aranmış olan numara, aramanın tarihi , mesaj gönderilmiş numara ya da mesajın gönderilmiş olduğu tarihi delil olarak talep edebilmektedir.  ​                 

Tarafların mutlu mesut yaşaması ve boşanmaların olmaması dileklerimle...Hoşçakalın!...

Av.Yağmur Merve ÇAĞLAR

                                www.yagmurcaglar.com.tr