Rekabet Kurumu, ünlü markaların da aralarında bulunduğu 32 şirket hakkında işçilerin ücretlerinin azalmasına ve baskılanmasına neden oldukları için soruşturma açılmasına karar verdi.
Rekabet Kurumu, aralarında perakende ve gıda şirketlerinin olduğu 32 şirket hakkında işçilerin çalışma koşullarını zorladıkları için soruşturma açılmasına karar verdi. Açıklamada, şirketlerin işçileri daha yüksek ücretler ve daha iyi koşullardan mahrum bıraktığı ifade edildi. Soruşturma başlatılan şirketler arasında Yemek Sepeti, Getir, NTV, Çiçek Sepeti ve Migros da var.
Rekabet Kurumundan yapılan yazılı açıklamada, patronların, işçilerin ücretlerinin azalmasına veya baskılanmasına ve çalışma koşullarının daha da zorlanmasına neden olduğuna yönelik görüşlerin arttığı belirtildi. Yapılan açıklamada, "İşgücü piyasasına yönelik olarak 4054 sayılı Kanun’un ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla resen yürütülen ön araştırma Rekabet Kurulunca karara bağlanmıştır" denildi.
Şirketlerin aralarındaki doğrudan veya dolaylı anlaşmalar yoluyla işçilerin şirketler arasındaki transferini engellemelerinin, işçileri daha yüksek ücretler ve daha iyi koşullardan mahrum bıraktığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Böylece emek faktörünün, teşebbüsler arasındaki hareketliliğinin azalmasıyla veya emeğin karşılığı olan ücretlerin suni şekilde gerçek değerini bulamamasıyla iş gücü piyasalarındaki rekabetçi yapı zarar görebilmektedir. Bu durum, değerini bulamayan iş gücünün, emeğinin karşılığını alabileceği başka pazarlara veya yurt dışına yönlenmesine yol açabilmektedir." Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Böylelikle bir yandan çalışanların rekabetçi seviyelerin altında kalan ücretlerle çalışmasının önüne geçilebilecekken, diğer yandan çalışanların daha etkin bir şekilde hizmet sunabilecekleri teşebbüslerce istihdam edilmesiyle ve fikirlerin, yeteneklerin teşebbüsler arasında yayılmasıyla teşebbüslerin küresel rekabetçiliğinin artması gibi faydalar elde edilebilecektir. Bunun yanında rekabetçi açıdan sağlıklı işleyen bir iş gücü piyasasının, iş gücünün niteliğinin artması, refahın haksız bir biçimde işçiden işverene aktarılmasının engellenmesi ve iş gücüne katılımın artması gibi çıktılar sağlaması da muhtemeldir. İş gücü piyasalarındaki sorunları ve bu sorunlara rekabet hukuku araçlarıyla müdahale edilmesinin yaratacağı faydaları göz önünde bulunduran Rekabet Kurumu, özellikle yaratıcılığın ve inovatif zekanın ön plana çıktığı dijital çağda, çalışanların ürün ve hizmetlerin tüketici ile buluşma sürecine sundukları katkının da farkında olarak iş gücü piyasasının rekabetçi yapısını korumayı hedeflemektedir."
Açıklamada, iş gücü piyasasına yönelik olarak Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla resen yürütülen ön araştırmanın, Rekabet Kurulunca karara bağlandığı bildirildi.
Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri, 1 Nisan 2021 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulunun, bulguları ciddi ve yeterli bulduğu ifade edilen açıklamada, Kanun'un ilgili maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik haklarında soruşturma başlatılan teknoloji, gıda ve perakende şirketleri şöyle sıralandı:
© Copyright 2020-21 Av. Yağmur ÇAĞLAR | Tüm Hakları Saklıdır.